fbpx

Patara plajı 2020 yılında PATARA YILI ilan edildi

Patara plajı 2020 yılında PATARA YILI ilan edildi

Patara plajı 2020 yılında PATARA YILI ilan edildi. İncecik ve upuzun plajı ile Ksanthos Vadisi’nde denize açılabilen tek yer olması özelliğini bulunduran Patara Antik Kenti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 Patara yılı olarak ilan edildi.

Şimdi bu güne kadar ismini pek duymadığımız Patara hakkında Patara ne demek, Patara hangi ilimize bağlı, Patara plajı nerede, Patara plajına nasıl gidilir, Patara Plajı hotelleri ve Patara’nın tarihi gibi aklınıza takılanları sizler için araştırdık.

Patara Plajı 2020 Yılında Patara Yili Ilan Edildi
Patara plajı 2020 yılında PATARA YILI ilan edildi

Patara ismi ne demek ?

Muğla’nın Fethiye -Seydikemer ilçesi ile Antalya’nın Kaş ilçeleri arasında uzanan incecik kumsal üzerine kurulmuş önemli bir Likya kentine verilen addır.

Patara Nerede -Patara Plajına Nasıl Gidilir ?

2020 yılının turizm teması seçilen Patara plajı, Muğla’nın Fethiye ve Seydikemer ilçesi ile Antalya’nın en batısındaki Kaş ilçesinin Gelemiş Köyü sınırlarında yer almaktadır. Patara plajı Antalya’ya 376 km, Fethiye‘ye 81 km, Kalkan plajı’na 15 km, Kaş’a 45 km uzaklıktadır. Patara’ya ulaşmak için D400 karayolunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla veya kiralık araç ile çok rahat şekilde ulaşabilirsiniz. Özel aracınız yok ise Fethiye’den Kaş’a sefer yapan otobüsler ile Patara’ya gitmek için Ovaköy mevkiinde inmeniz ve anayoldan 3.5 km lik mesafeyi yürümeniz veya taksi ile gitmeniz gerekmektedir.

Patara Plajı 2020 Yılında Patara Yili Ilan Edildi
Patara plajı 2020 yılında PATARA YILI ilan edildi

Patara sit alanı olduğundan burada konaklama tesisleri hotel-tatilköyü ve villalar yoktur. Konaklamak için 15 km uzaklıktaki bulunan Kalkan kiralık villalarını veya Fethiye hotelleri ile villaları tercih etmeniz gerekmektedir. Konaklama yapacağınız hotel veya villadan gelerek günübirlik tarihi Patarayı gezebilirsiniz. Yüzme bilmeyenler için sığ denizi oldukça ideal yerlerden biridir. Derin olmayan denizi için yine dikkat etmekte fayda var.

Patara Plajı 2020 Yılında Patara Yili Ilan Edildi
Patara plajı 2020 yılında PATARA YILI ilan edildi

Patara Plajı–Patara Plajına Nasıl Gidilir

Patara plajı geziniz de kum tepelerinin üzerinde eğlence için uçan yamaç paraşütü pilotlarını, dış mekan düğün fotoğrafları çekimi için gelen çiftleri, kum tepeleri ile harika gün batımını bekleyen profesyonel fotoğrafçıları, daha önceki yıllarda olduğu gibi çöl sahnesi için film setlerini görebilirsiniz.

Patara’nın Tarihi Nedir ?

Dünyaca ünlü Patara Plajı aynı zamanda Patara Antik Kenti’nin içerisinde yer almaktadır. Buraya giriş yapmak için Müzekartınız ile ücretsiz olarak giriş yapabiliyorsunuz. Bunun haricinde giriş ücreti için 2020 yılı için kişi başı 24 TL ödemeniz gerekmektedir. Tarihi Patara dan kısaca bahsetmek gerekirse Roma döneminde Patara Likya-Pamphilya eyaletinin başkentliğini yapmıştır. Akdenizde yer alan 3 hububat deposundan biri olan Patara (Granarium) limanı hububat sevki açısından büyük önem taşımaktadır. Hristiyanlarca önemli bir kent konumundadır. Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas’ın da aynı zaman da Pataralı olduğu bilinmektedir.

Patara Antik Kenti
Patara Antik Kenti

Patara ziyaretiniz de sizi ilk olarak yol kenarında ki tarihi kalıntılar ve Milattan Sonra 1. yüzyıl yapılan Roma Zafer Takı (Metius Modestus) sizleri karşılamaktadır. Tepenin yamacında ise Tiyatro, Tiyatronun bulunduğu tepe de ise büyük sarnıç ile birde anıt mezar bulunmaktadır. 2010 yılında TBMM tarafında restore edilen en eski meclis binası Patara da yer almakta ve ziyaretcilerini ağırlamaktadır. Patara ziyaretiniz de ilginizi kum tepeleri çekecektir. Göreceğiniz kum tepeleri rüzgarla savrulan kumların 400 mt genişliği ve 1600 mt derinliği bulunan limanın kumla dolması ve gemilerin yanaşamamasından dolayı Patara limanın önemi yitirmesine neden olmuştur.

Patara Plajı 2020 Yılında Patara Yili Ilan Edildi
Patara plajı 2020 yılında PATARA YILI ilan edildi

Halen günümüz de kum tepelerinin altında büyük tarihi kalıntılarının olduğu bilinmektedir. Yapılan kazılar ile gün ışığına çıkarılan Roma İmparatoru Neron tarafından MS 64-65 yıllarında yaptırıldığı bilinen Neron Deniz Feneri ise dünyada ayakta kalan en eski deniz feneri özelliği taşımaktadır. Yine kazılar esnasında 26 mtlik deniz fenerine ait taşlar üzerine kabartma şeklinde işlenen 2 bin yıllık Yunus balığı betimi de gün yüzüne çıkartılmıştır.

Patara Antik Kenti
Patara Antik Kenti

Yorum bırakın